Getkött, Mat

Tillagning av getkött

Så får du getköttet mört och saftigt

Getkött har en låghalt kolesterol och är rikt på järn. Det innehåller även färre kalorier än t.ex. lam, nöt, till och med kyckling. Detta för att getter inte samlar på sig fettreserver lika lätt som t.ex. får. Köttet tilltalar konsumenter som vill ha lowfat food, även restauranger som vill ha det lilla extra serverar gärna rätter med getkött.

Getkött är ett magert kött och för att det ska bli riktigt mört och gott ska köttet utsättas för fuktig värme under lång tid vid tillagning. T.ex. kan man steka köttet i en gjutjärnsgryta med lock på i ugn vid ca 150-165°C i 4-5 h. Gärna med en skvätt rött vin eller annan vätska i botten. Detta håller saften kvar i köttet och gör det mört och smakrikt. Ett väldig praktiskt sätt att tillaga då man slipper stänka ner hela ugnen med fett.

Enkelt tips – förhöja smakerna vid tillagning av getkött

Marinering av getkotletter

Så marinerar du getkött

  • Gnid köttet med en blandning av salt, pressad vitlök och dina malda favoritörter. Använd gärna timjan, rosmarin och salvia.
  • Låt köttet vila ca 1h i rumstemperatur eller över natten i kyl innan tillagning.
  • Man kan även marinera köttet i vin eller yoghurt med örtblandning, då kan de ligga i flera dygn i kylen – Lycka till 😊

Så lyckas du med stekning av getkotletter

Stekning av getkotletter

Så steker du getkotletter;

  • Värm en stekpanna med lock på max värme, gärna gjutjärnspanna då den bär värmen bättre.
  • Lägg i smör, gärna mycket. Låt smöret smälta ut ordentlig, tills det slutar fräsa – då är det riktigt varmt i pannan.
  • Lägg i de örtmarinerade getkotletterna och lägg på locket. Vänta en 1 minut vänd getkotletterna och lägg på locket igen. Nu har du brynt kotletterna.
  • Nu ska de bara få ligga på låg värme under lock till önska färg. Vänd bara kotletterna 1 gång så blir mer av saften kvar i köttet.
  • Lägg upp och pressa gärna färsk citron över köttet – Riktigt gott! 😊

Tips så lagar du getkött i gjutjärnsgryta>>>