Mathantverk

Definitionen av mathantverk – Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas i huvudsak av lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården.

Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan.

Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung.

Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

Denna definition är satt av Eldrimner ett nationellt resurscentrum för mathantverk.

Kurser i mathantverk

Jag kommer sommaren/hösten 2019 att delta i två kurser i regi av Eldrimner.

1; Utökad kurs i ystning och syra produkter – är en introduktion i en rad olika ystningstekniker och syrade produkter. Kursen leds av Annika Schrewelius, en erfaren mejerist och kursledare. Under kursen kommer vi att få tillverka produkter av komjölk; yoghurt och filmjölk. Det blir även ystning av pressad ost, blåmögelost och mjuk ost. Vi kommer även att sättas in i ystningsprocessen, mjölkens beståndsdelar, kemi och mikrobiologi samt ytfloror och mognad. Detta ser jag verkligen fram emot.

2; Fem dagars grundläggande kurs i ystning med Ivan Larcher – Ivan har lång erfarenhet inom ystning. Han har sedan 2011 anordnat kurser i USA, England och Australien och han har också arbetat som resande mejerikonsult i flertalet länder. Ivan driver själv mejeri i sitt hemland Frankrike. Kolla en en video snutt med honom här
https://vimeo.com/138108902