Åsna

Vi har under vintern/våren 2023 skaffat 2 st åsnor vem hade kunnat tro det :). Här kommer ett litet videoklipp från första dagen åsnorna fick komma ut tillsammans. Det finns fler videoklipp på denna sidan bland annat när jag tömkör in Sam.

Åsna – Donkey Donna

Åsnan Donkey Donna har vi importerat från Danmark vintern/våren 2023. Hon ska brukas som pack och dragdjur. Vi hoppas även kunna ta ett par föl efter henne.

Åsnan Donkey Donna

Åsna – Sam The Donkey

Sam The Donkey kom till gården vinter 2023. Han är hingst och vi tänker att han ska jobba sam drag och rid djur. Vi behöver dra vatten och hö till gethagarna dagligen och det skulle vara skönt att slippa dra det för hand i vagnar. Sedan tänkte vi att Sam kund dra in timmerstockar från skogen och en del jordbruksredskap till våra små odlingar. Vi hoppas även kunna ta ett par föl efter honom.

Åsnan Sam The Donkey
Åsnorna säger god morgon
Samtal med Sam The Donkey och Donkey Donna

Tömkörning, inkörning av åsna

Jag har påbörjat projektet att köra in Sam The Donkey. Till en början tömkörde jag utan något bakom, men så har jag börjat att spänna på tex bildäck, slätharv och till slut rockard. Rockarden körde jag först bara genom att spänna på skaklarna sedan även med draglinor.

Tömkörning av åsna med slätharv, vinter 2023

Tömkörning av åsna med slätharv

I denna video övningskörs åsnan med en slätharv under vinterhalvåret. Annars kan åsnan dra slätharven igenom jorden, harvens funktionen är att myllra ner sädeskornen som behöver komma ner på några centimeters djup. Slätharven kan även används för att jämna ut grusgångar eller jordplättar och för ogräsbekämpning. Jag har dessutom upptäckt att den är super bra att jämna ut mullvadshögar med. Harven kan bestå av flera delar beroende på hur mycket åsnan orkar dra.

När jag hade gjort denna video fick jag feedback att bygga om svängeln så det kommer jag att göra. Jag såg också att det var för tungt lastat för honom, han behöver mer tid att lära sig dragtekning och bygga upp muskler.

Mer om oss på Vita Geten Gårdsmejeri

Vill du veta mer om oss kan du klicka här http://vitageten.se/kontakt/

Du kan även följa oss på socialmedier;
Instagram https://www.instagram.com/vitagetengardsmejeri/

Facebook https://www.facebook.com/vitageten