Getost

Getost får sin karaktäristiska smak från kaprinsyra. Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som dessutom främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna i våra magar. Dessa nyttobakterier stärker immunförsvaret och motverkar mag-tarmbesvär. Getosten är även nyttig på grund av sitt höga innehåll av kalcium, selen, zink, A-vitamin, B12-Vitamin och spårämnen.

Getbrie – krämig getost med vitmögelyta

Getbrie är en krämig ost med vitmögelyta. Osten passar väldigt fint tillsamman med en marmelad och en god dricka så som tex cider eller must. Traditionellt äter man Brie som en dessertost med man kan mycket väl använda den i matlagning. Brie blir härlig när man tex gratinerar den i ugnen eller smälter den mellan två brödskivor i ett mackjärn.

Getbrie Vitageten Gårdsmejeri
Getbrie – krämig getost med vitmögelyta

Caprin – källarlagrad getost

Vår källarlagrade Caprin görs enl. svensk tradition på opastöriserad dagsfärsk getmjölk och lagras i ostkällare där en viltblommande mögelyta får utvecklas. Detta gör att vi kan ta vara på vår mjölkens unika mjölksyrabakterier och ostkällares unika mikroflora vilket främjar utvecklingen av en gårdsegen karaktär.

Caprin källalagrad getost Vita Geten Gårdsmejeri
Caprin – källarlagrad getost med viltblommande mögelyta

Salladsost – saltig & spröd getost inlagd i vasslelake

Getrud kallar vi vår salladsost ystad på getmjölk. Det är en lättpressad getost inlagd i vasslelake med härlig sälta och syra. Getrud förpackas antigen på glasburk och då skuren i kuber eller som en hel bit och då vakuumförpackad. Vi gör Getrud i tre smaker, naturell, ramslök och chiliflakes.

Den naturella salladsost passar fint till grönsallad och fruktsallad. Den med chiliflakes är stärk och passar fint till fisk, chark, stekt och grillat. Salladsosten med ramslök är härlig i en ljummen bulgursallad med rucola och bitar av getchark.

Salladsost kan med fördel användas på många sätt och vis och det är bara fantasin som sätter gränser. Till exempel kan man baka in ostbitar i bröd eller tex. köttbullar. Detta kan till fördel göras med hackade soltorkade tomater, oliver och örter, väldigt mumsigt.

Det går att avsalta osten genom att lägga den i färskt kallt vatten ca 30 min innan servering, allt efter tycke och smak.

Getrud - salladsost inlagd i vasslelake
Getrud – salladsost inlagd i vasslelake

Chèvre – getost i olja

Krämig Chèvre är vår speciellt utvecklade getost på burk – Chèvre är franska för “get”. Chèvre är en mycket populär getost med en unik aromrik och lätt syrlig smak som skiljer den från andra ostar. Vår ”Krämig Chèvre” i olja är en variant på den klassiska Chèvre rullen. Vi ville hitta ett sätt att förlänga hållbarhet samt bibehålla den underbara smaken.


“Guldet” från Österlen

Krämig Chèvre skärs i stora generösa kuber som sedan ligger i den finaste ECO och kravmärkta kallpressade rapsolja från Österlen, “Guldet” från Österlen. Kallpressad rapsolja är hälsosamt och har en bra balans mellan fleromättade och enkelomättade fettsyror. Rapsoljan har den lägsta halten mättat fett av alla vegetabiliska oljor.

Förpackningsbanta

Vi vill även nämna vår glasburk som enlig oss ska återanvändas. Den är gjord för att klara både kokning och sterilisering många gånger om. Den tål maskindiskning och bakning i vanlig ugn och micro! Burken försluts med en ring av naturgummi och metall klämmor. Glasburken är oerhört mångsidig och det är bara din fantasi som sätter gränsen för denna långlivade förpackning.

Tips; om den greppvänliga delen av gummiringen “gummipipen” pekar nedåt så vet du att den har slutit tätt. När bruken ska öppnas kan man även dra i gummipipen för att släppa vakuumet i burken så går det lättare att öppna.