Getost

Våra getostar ystas med största omsorg på obehandlad nymjölkad, spenvarm getmjölk. Detta ger oss möjlighet att ta vara på mjölkens unika bakterier flora som kommer från den biotopen som getterna betar av här på Linderödsåsen.  Detta präglar ostarnas karaktär och vi får så klart fram gårdsunika smaker. Vissa ostar lagras i gårdens stenkällare och andra får mogna i mognadslager där vitmögel kan etablera sig. Vi säljer våra ostar i vår gårdsbutik till restauranger, butiker och återförsäljare.

Vildvittra – stenkällarlagrad och pressad getost

Vildvittra ystas på obehandlad getmjölk som förs över i ysteriet direkt efter mjölkning. Osten pressas och lagras minst 6 månader i stenkällare och där får ytan på osten blomma vilt. Osten vänds och borstas med stor omsorg under hela lagringen. Det är en speciell känsla när man bryter upp ett långlagrat osthjul och känner den allra första doften från snittytan.

getost stenkällarlagrad, Vildvittra
Vildvittra stenkällarlagrad pressad getost

Getbrie – krämig getost med vitmögelyta

Getbrie är en krämig ost med vitmögelyta. Osten passar väldigt fint tillsamman med en marmelad och en god dricka så som tex cider eller must. Traditionellt äter man Brie som en dessertost med man kan mycket väl använda den i matlagning. Brie blir härlig när man tex gratinerar den i ugnen eller smälter den mellan två brödskivor i ett mackjärn.

Getbrie Vitageten Gårdsmejeri
Getbrie – krämig getost med vitmögelyta

Caprin – källarlagrad getost

Vår källarlagrade Caprin görs enl. svensk tradition på opastöriserad dagsfärsk getmjölk och lagras i ostkällare där en viltblommande mögelyta får utvecklas. Detta gör att vi kan ta vara på vår mjölkens unika mjölksyrabakterier och ostkällares unika mikroflora vilket främjar utvecklingen av en gårdsegen karaktär.

Caprin källalagrad getost Vita Geten Gårdsmejeri
Caprin – källarlagrad getost med viltblommande mögelyta

Salladsost – saltig & spröd getost inlagd i vasslelake

Getrud kallar vi vår salladsost ystad på getmjölk. Det är en lättpressad getost inlagd i vasslelake med härlig sälta och syra. Getrud förpackas antigen på glasburk och då skuren i kuber eller som en hel bit och då vakuumförpackad. Vi gör Getrud i tre smaker, naturell, ramslök och chiliflakes.

Den naturella salladsost passar fint till grönsallad och fruktsallad. Den med chiliflakes är stärk och passar fint till fisk, chark, stekt och grillat. Salladsosten med ramslök är härlig i en ljummen bulgursallad med rucola och bitar av getchark.

Salladsost kan med fördel användas på många sätt och vis och det är bara fantasin som sätter gränser. Till exempel kan man baka in ostbitar i bröd eller tex. köttbullar. Detta kan till fördel göras med hackade soltorkade tomater, oliver och örter, väldigt mumsigt.

Det går att avsalta osten genom att lägga den i färskt kallt vatten ca 30 min innan servering, allt efter tycke och smak.

Getrud - salladsost inlagd i vasslelake
Getrud – salladsost inlagd i vasslelake