Getkött

Getkött har en låghalt kolesterol och är rikt på järn. Det innehåller även färre kalorier än t.ex. lam, nöt och till och med kyckling. Detta för att getter inte samlar på sig fettreserver lika lätt som t.ex. får. Köttet tilltalar konsumenter som vill ha lowfat food, även restauranger som vill ha det lilla extra serverar gärna rätter med getkött.

Försäljning av getkött

Nu kan du beställa fryst getkött direkt från Vita Geten. All försäljning av getkött sker via bokning detta för att vi ska hålla goda rutiner under rådande pandemi. Du hämtar själv köttet på vår gård på Linderödsåsen, precis norr om Linderöds by.

Så beställer du getkött:

  1. Prislista finns längst ner på denna sidan.
  2. Beställning sker genom att du ringer eller skickar ett sms till mobilnummer 0709 88 54 40. Detta nummer går till mig, Kelai Hjort på gården. Jag sköter bokning och utlämning av det frysta getkött.
  3. När du sms:ar/ringer kommer vi överens om hur mycket getkött du vill ha och vilka bitar. Vi avtalar även tid för när du kan komma och hämta köttet, detta för att hålla goda rutiner under pågående pandemi.
  4. Betalning sker i samband med att du bokar getkött. Betalning som sker i förväg görs via SWISH på 123 462 72 53. Boknings och hämtningsbekräftelsen skickas på ditt mobilnummer när betalningen har skett. Har du inte SWISH kan du betala med kort vid avhämtning. Då är köttet inte förpackat utan du kan få vänta en stund här på gården så att vi kan göra i ordning din köttlåda.
  5. Avhämtningsadress, Äsphultsvägen 319, 298 94 Linderöd

Tillagning av getkött

Getkött är ett magert kött och för att det ska bli riktigt mört och gott ska köttet utsättas för fuktig värme under lång tid vid tillagning.

T.ex. kan man steka köttet i en gjutjärnsgryta med lock på i ugn vid ca 150°C i 4-5 h. Gärna med en skvätt rött vin eller annan vätska i botten. Detta håller fukten kvar i köttet och gör det mört och smakrikt. Ett väldig praktiskt sätta att tillaga då man slipper stänka ner hela ugnen med fett. Du kan läsa mer om tillagning av getkött i gryta här >>>

Marinering av getkotletter

Enkel och snabb marinering som förhöjer smakerna
  • Gnid köttet med en blandning av salt, pressad vitlök och dina malda favoritörter. Använd gärna timjan, rosmarin och salvia.
  • Låt köttet vila ca 1h i rumstemperatur eller över natten i kyl innan tillagning.
  • Man kan även marinera köttet i vin eller yoghurt 😊 Lycka till

Stekning av getkotletter

Så lyckas du med stekning av getkotletter
  • Värm en stekpanna på max värme, gärna gjutjärnspanna då den bär värmen bättre.
  • Lägg i smör, gärna mycket. Låt smöret smälta ut ordentlig, tills det slutar att fräsa då är det riktigt varmt.
  • Lägg i den örtmarinerade getkotletterna och lägg på lock. Vänta en 1 minut vänd kotletterna och lägg på lock igen. Nu har du brynt kotletterna.
  • Nu ska de bara få ligga på låg värme under lock till önska färg. Vänd bara kotletterna 1 gång då steker du inte ur saften i köttet.
  • Lägg upp och pressa gärna färsk citron över köttet 😊 Lycka till

Prislista fryst getkött

Getfärs 190 kr/kg

Getfärs ger en extra fin smak till köttbullar, lasagne och köttfärssås. Lasagnen blir rik och fyllig i smaken om man tillagar med getmjölk och getost.

Getkotletter med ben 190 kr/kg

Getkotletter är superläckra att grilla eller steka. Gott tillbehör är en enkel tomat och gurksallad med getost.

Getstek med ben, 210 kr/kg

Getstek är underbar att steka i gjutjärnsgryta med lock i ugnen 3-4 timmar vid ca 2000C . Gärna med rött vin, vitlök, lök, morötter, äpple, rosmarin, salvia och timjan. Blir supermört och läckert.

Getbog med ben, 210 kr/kg

Getbog är underbar att steka i gjutjärnsgryta med lock i ugnen 3-4 timmar vid ca 200°C. Gärna med rött vin, vitlök, lök, morötter, äpple, rosmarin, salvia och timjan. Blir supermört och läckert.

Getbringa med ben, 190 kr/kg

Getbringa är som revben, superläcker att grilla. Gott tillbehör är en enkel tomat och gurksallad toppad med getost.

Getlägg Vita Geten Gårdsmejeri
Getlägg med ben 190 kr/kg – För tillfället slutsålt

Getlägg är underbar att steka i gjutjärnsgryta med lock i ugnen 3-4 timmar vid ca 200°C. Gärna med rött vin, vitlök, lök, morötter, äpple, rosmarin, salvia och timjan. Blir supermört och läckert.

Gethalsskiva med ben, 190 kr/kg – För tillfället slutsålt

Halsskiva av get är superläckert att grilla eller steka. Gott tillbehör är en enkel tomat och gurksallad toppad med getost.

Getsida Vita Geten Gårdsmejeri
Getsida benfri 190 kr/kg – För tillfället slutsålt

Getsida är benfri, underbar att koka gryta på.

Getsadel med ben, 200 kr/kg – För tillfället slutsålt

Getsadel ska brynas och sedan steka länge och långsamt antigen i gjutjärnsgryta eller under folie i långpanna. 1000C i 5 h.

Köttlåda minst 10 kg getkött, 190 kr/kg

Köttlåda med fryst getkött, innehåll enl. ovan minst 10 kg i en låda. Max 2 st stekar, 2 st bogar, 2 st getlägg och 2 st getsadlar per låda. I övrigt fritt val så länge lagret räcker.

Vi har en filosofi om en småskalig och hållbar djurhållning

Vita Getens getkött kommer från svensk lantrasget som betar fritt i skogen på gårdens marker på Linderödsåsen, norr om Linderöds by.

Getterna har fri tillgång till naturen och stora ytor att röra sig på. Den unika biotopen på Linderödsåsen bidrar till getköttets fina kvalitet och örtiga smak. Under senhösten och fram till våren stödfodras getterna med lokalt hugget och ej besprutat hö från små skogsvallar.

Allt getkött slaktas av ett lokalt professionellt och småskaligt slakteri. Där har vi möjlighet att själva lämna in djuren och kan på så vis styra över djurhantering som vi önskar ska vara helt i linje med gårdens filosofi om en hållbar djurhållning. På gården producerar vi även getost och getmjölkstvålar under den säsong som getterna ger mjölk.

Tack för att du väljer svenskt naturbetat och närproducerat kött

Allt fler vill veta var maten man äter kommer ifrån. Man vill ha mat som är fri från antibiotika och tillväxthormoner. Samtidigt vill man veta att djuren har levt ett bra liv och att jordbruket drivs hållbart utan onödiga gifter, besprutningar och konstgödsel.

Våra getter naturbetar och håller vårt vackra svenska landskap öppet och gynnar därmed den biotopiska mångfalden som är till nytta för både människor och djur.

Sverige har en av världens strängaste djurskyddslagar, som vi ska vara väldigt stolta över! Det innebär dock att vi får en högre produktionskostnad än andra länder. Därför är svenskt närproducerat och klimatsmart kött
dyrare än det importerade – men vi ser absolut att det är värt det!