Våra ostar

I vårt gårdsmejeriet görs inte bara ost på den egna getmjölken. Utan vi hämtar även dagsfärsk komjölk på Gunnarrödsgård i Stockamöllan när getterna är i sin eller går med sina killingar. Det är mejerska själv ”Kelai” som hämtar mjölken och ystningen sker hantverksmässigt samma dag.

Ostar ystade på getmjölk

  • Vildvittra – stenkällarlagrad hårdost – opastöriserad getmjölk
  • Caprin – stenkällarlagrad – opastöriserad getmjölk
  • Gambi – Lactiuqe – Chèvre – opastöriserad getmjölk
  • Gumbo – Lactiuqe – Chèvre – opastöriserad getmjölk
  • Getrud – salladsost i vasslelake – opastöriserad getmjölk

Ostar ystade på komjölk

Freja -Stenkällarlagrad hårdost – Komjölk

Osten Freja är en lättpressad hårdost ystad på opastöriserad dagsfärsk komjölk som vi hämtar på Gunnarrödsgård i Stockamöllan. Vid ystningen överstigs inte mjölkens naturliga maxtemperatur, utan ystningen sker vid samma temperatur som mjölken har i juvret. Detta främjar mjölkens egen bakterieflora och ger osten karaktär. Osten lagras minst 6 månader i gårdens stenkällare där den får frodas. Veckovis tvättas, borstas och vänds Freja som får en speciell skorpa som rynkar sig då tvättningen ser med kultur.

Smaken är fruktig åt det lite syrliga hållet med saltigt inslag. Man känner den opastöriserade mjölken och toner av gräs. Vid lägre lagring utvecklas aromerna och karaktären blir kraftigare, vill man ha jordiga toner äter man även skorpan. Kan även komma ”blåkysst” med strimmor av blomstrande blåmögel in i ostens kärna, ger smak av blåmögel.

Blåkysst i Freja

Konsistensen är fast men ändå mjuk, smälter i munnen. Freja är ett litet osthjul om ca 500 gram. Köps osten vakuumförpackad bör den luftas ca 30–60 minuter utanför sin förpackning innan servering och gärna rumstempererad.

Alva – Vitmögels Lactique – Komjölk

Alva är en Lactique ystad på komjölk. Ordet Lactique är franskt och betyder mognadslagrad syrad färskost. Alva ystas hantverksmässigt och den dagsfärska komjölken som vi hämtar på Gunnarrödsgård i Stockmöllan får stå och syra över natten för att gynna mjölkens naturliga bakterieflora som ger karaktär. Osten mognadslagras så att möglet kan växa fram, detta är en viktig process som skapar aromer och som också utvecklar en vacker yta.

Smaken är aromrik, man känner toner av syra, gräs och den färska komjölken. Vid lägre lagring utvecklas smakerna och karaktären blir kraftigare. Konsistensen är fast men ändå krämig och ytan är vackert klädd i Geotrichum och vitmögel. Med rätt omsorg kan osten lagras upp till 60 dagar från tillverkning. Är osten kvar i sitt emballage under hela hållbarhetstiden kan den blir mjuk och ringning på slutet, lagras osten utanför sin förpackning vid luftfuktighet RF 85% och vid en temperatur på +4 – +60C blir osten torrare och fastare. Osten bör rumstemperas ca 30 minuter innan servering. Alva är en utmärk ost att även prova att smälta.

Elsa – Askad Lactique – Komjölk

Vita Getens Elsa är en Lactique ystad på komjölk. Ordet Lactique är franskt och betyder mognadslagrad syrad färskost. Elsa ystas hantverksmässigt och den dagsfärska komjölken som vi hämtar på Gunnarrödsgård i Stockamöllan får stå och syra över natten för att gynna mjölkens naturliga bakterieflora som ger karaktär. Osten askas vilket höjer pH-värdet i skorpan, sotningen dämpar smaken av syra och ger nötiga toner vid lägre lagringstid. Vid mognadslagringen växer mögel igenom den sotade ytan, utvecklingen av möglet är en viktig process som skapar aromer och som också ger en vacker yta.

Smaken har lätta toner av syra och gräs, man känner även den färska mjölken. Vid lägre lagring kommer även nötiga toner och karaktären blir kraftigare. Konsistensen är fast men ändå krämig och ytan är vackert klädd i Geotrichum och vitmögel som har växt igenom askan. Med rätt omsorg kan osten lagras upp till 60 dagar från tillverkning. Är osten kvar i sitt emballage under hela hållbarhetstiden kan den blir mjuk och ringning på slutet, lagras osten utanför sin förpackning vid luftfuktighet RF 85% och vid en temperatur på +4 – +60C blir osten torrare och fastare. Osten bör rumstemperas ca 30 minuter innan servering.

Eldost®️ – Stek och grillost

Vita Getens Eldost®️ görs på dagsfärsk lokal komjölk som hämtas på Gunnaröds Gård i Stockamöllan.

Eldost®️ har en fin ton av karamell med viss sälta. Osten får en härlig frasig utsida och en mjuk krämig insida vid stekning, grillning eller fritering. Eldost®️ är ett registrerat varumärke som ägs av Sveriges Gårdsmejeristers medlemmar.