Getförlossning

En normal getförlossning

Killning är ordet för ”getförlossning”

När det är tid för killning är det väldig nervöst för oss på gården. Man vill ju gärna vara med och hålla ett vakande öga. Oftast får geten 2 st killingar, det är det vanligaste. Men det kan komma allt ifrån 1-6 st.

Geten får oftast två killingar

Bevaka getens förlossning

När det är väldigt när själva förlossningen och man ser att geten har satt igång att krysta är det bra att kolla på klockan och hålla reda på tiden. Man vill inte att de ska hålla på förlägne det kan vara ett tecken på att något är fel. Vanligen tar det mellan 1-3 trimmar. Det är bra att ha pratat med sin veterinär eller annan erfaren person inför killingsäsongen så att man har någon att ringa om man har funderingar eller behöver hjälp.

Man bör inte ingripa i onödan utan hålla ett vakande öga såklart. Ser man klövar som hänger ut och att det inte kommer längre än så eller att det bara är en klöv som hänger ut kan något vara fel. Då kan man om man vill och kan gå in och känna och rätta till så att det blir två framklövar eller två bakklövar som hänger ut och man ska även försäkra sig om att det är klövarna från en och samma killing. Gör man detta ska man så klart se till att det görs under hygieniska omständigheter och använda sig av glidmedel, armslånga plasthandskar. Ett tips är att sätta en vanlig plasthandske utanpå de långa platshandskarna då de kan har väldig dålig passform, detta håller dem även på plats. Man bör även binda upp geten under den verginala undersökningen för hon kommer inte att stå stilla av sig själv.

Man kan hjälpa geten krysta fram killingen genom att dra MYCKET försiktigt och växelvis i klövarna när man har försäkrat sig om att killingen ligger rätt.

Killingen måste få i sig råmjölk

Killingen letar automatisk efter spenen efter förlosningen.

Det är jätte viktigt för killingen att få i sig råmjölken, ibland får man hjälpa killingen att komma igång, det är inte helt lätt när getens juver är alldeles spänt och svullet.

Getens råmjölk

Vissa getter producerar väldigt mycket råmjölk

Ett tips är om någon get producerar mycket råmjölk kan man mjölka ur lite och frysa in så att man har reserv. Råmjölken ger antikroppar som hjälper killingens immunförsvar att utvecklas. Därför är det så viktigt att de snabbt får råmjölk, gärna inom de första 3-4 levnadstimmarna.

Killingens första timmar

  • När killingen kommit bör man se till att näsgången blir fri och ev hjälpa geten att rensa och torka killingen. Detta kan behövas om geten är svag eller är upptagen med att förda fram fler killingar.
  • Inom 1-2 timmar efter förlossning bör killingen ha kommit igång och sätta i sig råmjölken. Det kan sitta en vaxpropp i spenan som göra det svår för killing att suga fram mjölken. Man kan hjälpa till och mjölka fram de första dropparna och sedan hjälpa killingen till rätta. Fungerar inte detta kan man även mjölka ur och ge med nappflaska.
  • Kontrollera att efterbörden kommer ut, get brukar äta upp denna.
  • Man bör bekanta sig med killingen under de första 2 timmarna detta kommer att underlätta hanteringen i framtiden. Man ska dock se till att geten första har fått slicka killingen ren och att den har knytet an till killingen.

Räkna ut när killingarna ska födas

För att försöka räka ut när geten ska killa kan man göra flera saker;

  • Man brukar räka getens dräktighet till ca 150-154 dagar plus minus en vecka, på så vi har man ett riktmärke att gå på.
  • Betrakta och känn på geten dagligen för att upptäcka fysiska förändringar eller beteende förändringar.
  • Ett fysiskt tecken på att getens förlossningen kan komma igång inom 12-24 timmar är att ligamenten på getens bakdel har mjukats upp. Detta kan man känna genom att dra med tummen och pekfingret på vardera sida om getens rygg från svansen och upp mot ryggen. Gör man detta dagligen kommer man att kunna känna en förändring. Geten kan också sätta juver men detta kan ske både tre veckor innan eller precis vid förlossning så det är inte lika säkert. Är det väldigt när själva förlossningen så kommer det att hänga ut fosterhinna och man ser hur geten krystar.
  • Förändring i beteende kan vara att geten andas häftig, lägger sig ner och reser sig omväxlande. Hon kan även stå och bräka och söka din uppmärksamhet med bedjande ögon eller stryka och sträcka på sig.

Bra att ha när geten ska killa

Det är ju skönt att förbereda sig inför killingsäsongen och det är bra att ha en försluten ren låda med de saker som man ev. kan behöva använda;

  • Jodopax att behandla navelsträngen med. Man kan spä 1:1 med vatten.
  • Rena torra handdukar att gnugga killingen med om geten inte skulle slicka den själv eller vara upptagen med fler killingar.
  • Det kan vara bra att ha en vass och ren hudsax som man kan trimma navelsträngen med om det skulle behövas.
  • En grimma eller rem som man kan binda upp geten med om man skulle behöva göra en vaginal undersökning. Geten kommer inte att stå stilla av sig själv.
  • Nappflaska och mjölkersättning, gärna infryst råmjölk.
  • En värmelampa godkänt för lantbruk kan vara bra att ha för att värma svaga killingar. De behöver en temperatur på minst + 6°C på liggplatsen.