Laga getkött

Tillagning av getkött

Getkött har en låghalt kolesterol och är rikt på järn. Det innehåller även färre kalorier än t.ex. lam, nöt och till och med kyckling. Detta för att getter inte samlar på sig fettreserver lika lätt som t.ex. får. Köttet tilltalar konsumenter som vill ha lowfat food, även restauranger som vill ha det lilla extra serverar gärna rätter med getkött.

Getkött är ett magert kött och för att det ska bli riktigt mört och gott ska köttet utsättas för fuktig värme under lång tid vid tillagning.

T.ex. kan man steka köttet i en gjutjärnsgryta med lock på i ugn vid ca 200°C i 3-4 h. Gärna med en skvätt rött vin eller annan vätska i botten. Detta håller fukten kvar i köttet och gör det mört och smakrikt. Ett väldig praktiskt sätta att tillaga då man slipper stänka ner hela ugnen med fett.

Ett tips är att gnida getköttet med en blandning av salt, pressad vitlök och dina malda favoritörter, använd gärna timjan, rosmarin och salvia.  Låt sedan köttet ligga ca 1h i rumstemperatur innan tillagning. Man kan även marinera köttet i vin eller yoghurt.