Getens rangordning

Getter är ett flockdjur och revihävande. Det finns alltid en ledar i flocken och ofta är det en äldre mer erfaren get. Tyvärr kan det gå ganska vilt till när flocken rangordnar sig och av den anledning har vi valt att avhorna våra getter. Detta är helt enkelt en säkerhetsåtgärd både för getterna själva och för oss som ska ta hand om dem. Getterna kan fastna i nät och stängsel med hornen och de kan även orsaka perforerade skador på varandra eller sin getbonde, detta kan bli en stressfaktor i stallet. Det har visat sig att de getbesättningar som avhornas ger mer mjölk då getterna är mindre stressade. Vid avhorning kallas länsveterinären in, ingreppet görs under bedövning när killingarna är ca 3 veckor gammal.

Stång skada på get. På bilden är såret nytvättat och insmort med bakterie hämnade kräm.

Alla våra getter får namn och geten som leder flocken just nu heter Big Mama. Hon är en bestämd madam och har följe av b.la, Kimanga, Getrud, 7:en of 9:en, Anna-Stina och resten av gänget.

Big Mama är en bestämd madam och leder flocken just nu. Big Mama på Instagram
Anna-Stina har en helt vit teckning och är tvilling syster till Steve. Hon är väldigt försynt och följer Big Mama troget.
Steve är go och glad och han hälsar alltid med sitt lilla bräkande när man kommer. Han vill gärna bli ryktad flera gånger om dagen. Steve på Instagram
Kimanga är underbart vacker och en mycket stärk individ som gärna utmanar Big Mama.