Mat

Gjutjärnsgrytan

Dags att damma av gjutjärnsgrytan och göra redig mat😀
En gjutjärnsgryta finns i nästan alla hem och jag tänker slå ett slag för den. Den är suverän och allra best om den vandrat i generationer och har lite patina. Det är så enkelt att tillaga i gjutjärnsgryta och det sköter sig själv samtidig som det sprider underbara dofter i hemmet. Det är bara fantasi som sätter stopp för vad man kan lägga i grytan.

Jag tänker inte ge ett exakt recept för det har jag inte. Varje gång jag tar fram grytan så är det vad huset förmår som kommer i den. Men lite idéer och tips har jag att bjuda på.

Getstek tillagda i gjutjärnsgryta
Denna gången hade jag getbog, vitkål, lök, äpplen, katrinplommon, morötter & rött vin
  • Getkött blir som mörast och saftigast när det tillagas i fuktig värme under lång tid. Fuktig värme får man genom att använda lock på en gjutjärnsgryta eller folie över en långpanna.
  • Man förhöjer smakerna i köttet om man gnider det men en blandning av sina malda favoritörter, pressad vitlök och salt. Använd gärna timjan, rosmarin och salvia.
  • Man får se vad huset kan förmå i grönsaks- och fruktväg. Hacka dessa grovt tillsammans med en skvätt sött rött vin och lägg dem i grytan med köttet. Har man inget sött vin kan man kompensera med brunt oraffinerat rörsocker, rårörda lingon, äppelmos mm.
  • Som pricken över i:et och för de som vill ha lite extra fett lägger man stora generösa klickar med smör på allihop.
  • Grytan sätts i mitten av ugnen i ca 150-165 grader C i 4-5 h.
  • Håll koll så att det inte kokar torrt i botten, man kan fylla på med vatten lite då och då samtidigt som man passar på att ösa köttet.
  • De sönderkokta grönsakerna och spadet i grytan gör man enkelt en sås på. Mixa dem med en stavmixer tillsammans grädde och buljong. Låt det få koka en stund sedan har du en läcker smakrik och mustig sås.
Underbart läcker getkött
De sönderkokta grönsakerna är super fina att servera med köttet

Innan uppskärning låt gärna köttet få vila en stund så rinner inte all saft ur snitt ytan. Lycka till 😊

Tips så lagar du getkotletter>>>